Ramazanda Nasıl Beslenilmeli

Meyve ve sebzeler, su içeriği yüksek olanların tüketimini artırmanız tavsiye edilir. Meyve ve sebzeler hem besleyici hem de susuzluk giderici besinlerdir.

 

Ramazanda Nasıl Beslenilmeli

 

Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. -Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. -Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin. Ramazanda sağlıklı beslenmek için sahurda protein açısından zengin gıdalar (yumurta, süt, peynir, yoğurt), kompleks karbonhidratlar (tam buğday ekmeği, yulaf) ve lifli gıdalar (sebzeler, meyveler, tam tahıllar) tüketilmeli; iftarda ise hafif bir çorbayla başlayıp dengeli bir ana yemek tercih edilmeli, bol su içilmeli ve kızartma, aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan kaçınılmalıdır. -Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın

 

 

İftarda Nasıl Beslenilmeli 

 

Uzun bir açılık sonrası hızlı bir başlangıç yapmak gerekir.

Orucun; hurma, kuru kayısı gibi karbonhidrat, posa, potasyum, magnezyum açısından zengin besinlerle açılması iyi bir seçenektir.

Yoğun öğün tüketimi  öncesi bir kase çorba ile başlangıç yapılabilir. 15- 20 dakikalık bir mola sonrası yemeye devam edilir.

İftar sofralarında sebze veya bakliyat yemeği gibi ana yemek çeşitleri yer almalıdır.

Izgara/fırında et, tavuk, balık, yoğurt cacık veya ayran, zeytinyağlı sebze yemekleri, salata ve tam tahıllı ekmek lerden oluşan bir öğün tercih edilebilir. 

Ana yamekte dana eti, kıyma veya tavuk eti tüketilecekse, yemekler hazırlanırken ekstra bir yağ yenmemeli

 

 

Oruç Tutacakların Susuzluğunu Giderecek Olan Besinler

 

Şeftali: Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Bağırsakları yumuşatır. Hazmı kolaylaştırır. Susuzluğu ve ağız kokusunu giderir. Cildi nemlendirir dudaklara sürüldüğünde nemlendirici özelliği ile oruç tutanların dudaklarının kurumasını önler.

Siyah Üzüm: Antioksidan özelliği çok kuvvetli olan ve yaz aylarında kolayca bulunabilen siyah üzüm de susuzluğu gideren gıdaların başında geliyor.

Meyan Şerbeti: Bağışıklık sistemini güçlendiren ve sıcak havalarda gazlı içeceklerin yerine tercih edilmesi gereken ve susuzluğu gün boyu gideren ender içeceklerden bir tanesi.

Maden Suyu: İçme suyuna kıyasla manden suyunda, sodyum, magnezyum, kalsiyum gibi değerli katyonlar, ayrıca klorür, sülfat, nikrat ve hidrojen karbonat gibi anyonlar bulunuyor. Soda susuzluğu gidermekte oldukça etkili bir içecek.

Kavun Ve Karpuz: Yaz meyvelerinden olan kavun ve karpuz da sahurda soğuk olarak tüketildiğinde uzun süre su içme ihtiyacını gideriyor.

Domates: Yüzde 95 oranında su içeren domates, serinleten bir sebze. Domateste bol miktarda magnezyum, potasyum ve kalsiyum, ayrıca vitamin ve lif bulunuyor.

Hurma: Bol miktarda potasyum, magnezyum ve demir içeren hurma adete bir mineral bombası. Spor yapanların harcadıkları enerjiyi hızlı bir şekilde yeniden veriyor. Çöl meyvesi hurma, susuzluğu da gideriyor. 

Salatalık: Yüksek su içeriği ile vücudu nemlendirir.

Karpuz: Yoğun su ve yüksek su oranı sayesinde susuzluğu hafifletir.

Domates: Su içeriği yüksek ve besleyici bir seçenektir.

Yogurt: Su ve elektrolitler içerir, sindirimi rahatlatır.

Melon: Su içeriği yüksektir ve tatlı bir seçenek sunar.

Şeftali ve diğer meyveler: Yüksek su içeriğiyle vücudu nemlendirir.

Su: İftar ve sahurda bol su içmek, susuzluğu önlemenin en etkili yoludur.

Oruç tutanların susuzluğunu gidermek için salatalık, karpuz, domates, yoğurt, melon, şeftali ve diğer yüksek su içeriğine sahip meyveler tüketilmesi, ayrıca iftar ve sahurda bol su içilmesi faydalı olacaktır.

 

 

Oruç Tutarken Tok Kalmanıza Yardımcı Olacak Besinler

 

Sahurda tüketilen yiyecekler, gün boyunca enerjik ve tok kalmanıza yardımcı olacak şekilde seçilmelidir. İşte sahurda tercih edilebilecek bazı besinler:

 

Protein Kaynakları:

 

Yumurta: Haşlanmış, omlet veya menemen şeklinde tüketilebilir,

Peynir: Protein açısından zengindir tokluk hissi verir:

Yoğurt: Hem protein hem de probiyotik kaynaklıdır.

 

Kompleks Karbonhidratlar:

 

Tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği ve kepekli ekmek: Uzun süre tok tutar

Yulaf Ezmesi: Lif açısından zengindir ve enerjiyi dengeli bir şekilde sağlar

 

Sebzeler ve Meyveler:

 

Domates, salatalık, biber gibi taze sebzeler

Elma, armut, muz gibi meyveler: Vitamin ve mineral açısından zengindir, ayrıca su içerikleri yüksektir.

Sağlıklı Yağlar: Zeytin yağı: Salatalarda veya yemeklerde kullanılabilir.

Avokado: Sağlıklı yağlar içerir ve tokluk hissi sağlar.

Ceviz, badem, fıstık gibi kuruyemişler: Protein ve sağlıklı yağlar içerir.

 

Sıvı Tüketimi:

 

Su: Gün boyunca sussuz kalmamak için yeterli miktarda su içilmelidir

Ayran veya süt: Hem sıvı hem de protein kaynağıdır.

Sahurda ağır, yağlı ve aşırı tuzlu yiyeceklerden kaçınmak, sindirimi zor olan besinlerden uzak durmak önemlidir. Bu sayede gün boyunca daha enerjik ve rahat hissedeceksiniz. 

 

 
 
 
package

Birbirinden lezzetli menüler ile

Okullara Catering Hizmeti İçin

Bizden Teklif Alın (0212) 673 44 78

İşyerleri, fabrikalar, okullar, şantiyeler ve kamplarda ki personel için gerekli her yerde sözleşme bazında toplu yemek hizmetlerini en iyi şekilde sunarız.

Teklif İsteyin

TEKLİF AL

Catering ve Tabldot Yemek Teklifi Al!

TEKLİF AL!
Merhaba 👋

İşletmeniz için tabldot yemek ve catering hizmeti alacaksanız Bizden teklif almadan karar vermeyin…
11:14

Teklif Al

Hesaplı ve Kaliteli Catering Hizmeti

Hesaplı ve Kaliteli catering hizmeti ve toplu yemek denilince akla biz geliriz. Bizden Teklif Almadan kararınızı vermeyin. İstanbul Avrupa Yakası Catering hizmeti için bizi arayın.