Soğan doğrarken gözlerimiz istem dışı yaşarmaya ve acımaya başlar. Bu durumu önlemek için önce neden bu durumun gerçekleştiğine değinmek de fayda vardır.
Soğan, çok eski çağlardan beri kullanılan bir tür yiyecektir. Günümüzde alternatif tıp açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Ayrıca soğana özgü koku kazandıran bazı maddeler vardır. Bu maddeler aynı zamanda karşılaştığımız göz yaşarması sorunuyla da alakalıdır. İçinde kükürtle ile ilgili maddelerin yanı sıra sülfür içeren aminoasitler bulundurur.
Bu maddelerden ” SI propenylcysteine sulphoxide ” maddesi soğan kesildiğinde çözünmeye başlar. Bileşenlerine ayrılarak gözü tahrip eden maddelere ayrışmaktadır. Bu madde havada yayılarak göze temas eder. Bizler bu teması hissedemeyiz ama gözlerimizin yaşarması ile sonuçlarının farkında oluruz. Bu maddenin içindeki sülfürik asitler gözün yanmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle de göz yaşarması meydana gelmektedir.
Bahsedilen bu maddeler ve bileşenleri soğan azıcık bile ısıtıldığında yok olurlar. Bu nedenler sadece doğrama esnasında bu göz yaşarması ortaya çıkmaktadır. Pişmiş veya ısıtılmış soğanda böyle bir şey söz konusu değildir.
* Soğan kesilmeden önce ıslatılmalıdır.
* Mümkünse suyun altında doğranmalıdır. Bu şekilde soğan içindeki göz yaşarmasına sebep olan maddelerin hava ile teması en aza indirilmiş olur. Ayrıca bahsedilen bu maddeler soğan cücüğünde daha yoğun olduğundan dolayı öneriler, soğanın tepesinden doğranmaya başlaması yönündedir. Yani en son cücüğü doğranmalıdır.
* Soğan doğranmaya başlamadan yarım saat önce buzdolabında dinlendirilirse de göz yaşarmasına engel olabilir. Çünkü buzdolabında bu etken maddelerin miktarı azalır.
* Deniz gözlüğü, lens vb. kullanmak da gözün bu maddelerle etkileşimini engellediği için etkili çözümlerdendir.
Bazı görüşlere göre de soğanın içindeki etken maddeler hava yolu ile göze değdiği için değil, soğandaki koku nedeniyle göz yaşarmaları meydana gelmektedir. Ortaya çıkan koku burun yoluyla teneffüs edilir ve sinirler yolu ile gözün yaşarmasına sebep olur. Daha az kabul gören bu görüşün de bu soruna dair bir takım önlemleri vardır. Soğan doğrarken sadece ağızdan nefes alınması veya ağızda bu esnada kesme limon, şeker, ekmek vb. bulundurulması bu sorunun önüne geçebilir. Ağza konulan bu yiyecekler sayesinde soğan içindeki sülfür gazının vücuda alınmasını engeller, yani soğandan gelen bu gazı emer. Böylelikle göz yaşarmaz. Siz de bu sorunla uğraşmak zorundaysanız kendinize uygun yöntemi deneyerek üretebilirsiniz. Yazılan yöntemler çoğu kişide etkili olan yöntemlerdir.
İşyerleri, fabrikalar, okullar, şantiyeler ve kamplarda ki personel için gerekli her yerde sözleşme bazında toplu yemek hizmetlerini en iyi şekilde sunarız.
Teklif İsteyinTEKLİF AL
Catering ve Tabldot Yemek Teklifi Al!
Teklif Al